Трибине

Трибина: Дете, књижевност, култура, уметност

Трибина: Дете, књижевност, култура, уметност превасходно је образовног карактера. Покренута је 2017. с превасходно намером да, крећући се унутар стручних интересовања наших студената, употпуни њихова знања о различитим аспектима сложеног феномена детињства. Настојаћемо у том смислу да ангажујемо предаваче који се баве студијама детињства или неким посебни приступом у раду с децом, било да су из Србије или из иностранства. Трибина је отворена за професоре и студенте наше Школе, а будући гост Пирота, уредник ће се потрудити да сваке године предавање одржи и нека знаменита личност пиротског округа негујући и локалну боју. Улаз на предавања је слободан па позивамо све који се заинтересују за неку тему да нас посете и с нама поделе дарове интелектуалне гозбе.

Уредник трибине

др Душица Потић

Протојереј-ставрофор др Дарко Ђого истакнути је млађи свештеник, носилац највишег мирског звања и ванредни професор Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи. Отац Дарко нам је говорио о хришћанском поимању детињства, о лику Христа налик на лик детета, на чистоту његовог срца. Предавач широког образовања, правио је паралеле крећући се с једне стране ка античком свету, а са друге ка савремености и појавама које чине нашу свакодневицу. Истакао је и разлику између западног хришћанства и православља у односу на схватање греха, па сходно томе и на схватање детета. Предавање је употпунио примерима деце која су се посветила. Отац Дарко нас је освојио благошћу и смиреношћу, али и интелектуалном и људском ширином, а Трибина је с њим почела и регионалну сарадњу.

Др Бранко Златковић је виши научни саветник Института за књижевност и уметност у Београду. Његово примарно истраживачко интересовање је народна књижевност, премда је показао завидно познавање етнологије и етнографије. Др Златковић се фокусирао на обреде и обичаје везане понајвише за период од родјења до крштења детета, у широком спектру од предвиђања судбине новорођенчета по кошуљици у којој се родило, спуштања на земљу како би добило снагу, до куриозитета какви су куваде и шишано кумство. Он је представио низ радњи чији је превасходни циљ да живот подстакне и очува, што за разлику од негативне онтологије традиционалног схватања детињства, дете не издваја из велике кружнице бића посматрајући га као једну од равноправних карика у општем ланцу бивања. Наше студенткиње Тијана Милошев и Оливера Златковић су за Бранка Златковића отпевале народну песму „Густа ми магла паднала“, у аранжману чији је аутор др Емилија Поповић.

https://www.facebook.com/saved/?cref=60

Драгољуб Златковић је једна од знаменитости Пирота, Вук Караџић југоисточне Србије. По образовању и звању је агроном, а по вокацији (пасионирани) етнограф аматер, ако се као аматерство могу посматрати више од педесет година преданог рада на сакупљању етнолошке грађе овога краја- Тај рад је резултирао великим бројем издања, приређеним по свим етнографским и књижевноисторијским стандардима, речник пиротског говора са 40 000 речи те наградама и признањима. Ова изузетна личност нам је представила свој рад, истраживачки метод и дечји фолклор југоисточне Србије – у оба његова аспекта: усмено стваралаштво намењено деци и дечје усмено стваралаштво. Предавање су употпуниле Наташа Милошев и Тијана Митић отпевавши две народне успаванке, једну с југа Србије и једну из Босне и Херцеговине.

Др Љиљана Пешикан Љуштановић је редовни професор Народне књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду, премда је низом огледа потврдила и интересовање за књижевност за децу, за дете и детињство. Одликују је колико велика акритичност, толико и изузетан приповедачки дар. Професорка Пешикан Љуштановић нам је говорила о традиционалном схватању детињства, о његовој негативној онтологији тог животног доба, колико и о нашем наслеђу и односу патријархалне средине према детету. Указујући на чињеницу да се под дечјим фолклором подразумева и усмено стваралаштво намењен деци, али оно које од малишана потиче, др Љиљана Пешикан Љуштановић је предавање заокружила примерима њихове инвенције.

https://www.youtube.com/watch?v=l9aiH0-p-Dc&fbclid=IwAR0NZaTnToWEI8vxev2QWgC_tDO9yhf_LFIIELVFQDuvQ1uKR_j7yF3aTg0